Demonstraties & lezingen

14 & 15 november, 2020 | Chassé theater, Breda

Niet alleen een geweldige fotobeurs met spetterende aanbiedingen, maar ook genoeg leerzame en inspirerende lezingen en demonstraties.

De Fotobeurs is zaterdag en zondag geopend van 09:30 tot 17:00 uur.

**Actie** Elke dag verloten we een €100 shoptegoed, kijk dus snel bij binnenkomst in je goodiebag en wie weet win jij die €100,-!

Bestel nu je tickets

Demonstraties en lezingen
Zaterdag 9 november

10:00 – 10:40 am
Theater Cerise
Henkjan Kievit- Onverwacht mooie ontmoetingen

Heb je dat ook wel eens, dat je van die foto’s ziet en denkt, wow!, dat zou ik wel eens willen zien?
Of liever nog, willen fotograferen? Wolven, papegaaiduikers, kleurrijke vogels, bijzondere vlinders, tijgers, olifanten of adembenemende landschappen? Sinds kort kan die droom werkelijkheid worden met Nature Talks Fotoreizen.

Buiten de gebaande paden, met kleine groepen naar veelbelovende bestemmingen, met een topfotograaf als reisleider, zo gaan we graag met je op pad! Het aanbod van Nature Talks fotoreizen groeit elke maand. We gaan alleen naar plaatsen waar we zelf zijn geweest, waar we zelf stil van werden. We werken met lokale mensen, weten waar de dieren zitten, stimuleren ecotoerisme ter plaatse en reizen natuurlijk CO2 neutraal.
Inmiddels hebben we al vele geslaagde fotoreizen achter de rug, naar Finland, de Faeröer eilanden, Griekenland, Gambia, Exremadura, De Eiffel en de Ardennen, ver weg of dichter bij. Die reizen hebben allemaal een ding gemeen: een schitterende natuurlijke omgeving waar je prachtige soorten ziet en alle kansen krijgt om je als fotograaf verder te ontwikkelen. Tijdens deze lezing door Henkjan Kievit, een van de organisatoren achter en fotoreisleider voor Nature Talks, maken we een korte rondgang langs al die prachtige gebieden. Uiteraard gelardeerd met schitterende beelden.

 

Henkjan Kievit

Fotograaf en reisleider

10:55 – 11:25
Theater Cerise
Gustav Kiburg- Ijsvogels fotograferen, hoe doe ik dat? Hoe begin ik!

Hoe begin je met jijsvogelfotografie?

Als je een ijsvogel heb zien vliegen dan zitten ze in de buurt en keren ze vaak terug mits er voldoende eten is en een paar mooi uitvalspekken. Maar hoe pak je het aan om de prachtige vogels te fotograferen? Gustav legt je uit hoe hij is begonnen en hoe jij ze succesvol kan fotograferen d.m.v. van tips en trics.

Gustav Kiburg is een gepassioneerd natuurfotograaf, geboren in 1968 in Rotterdam. Naast zijn passie voor natuurfotografie reist Gustav door heel Europa om de beste plekken te vinden voor zijn fotografie. “Het realiseren van de perfecte foto kost hem vele uren voorbereiding en verkenning. 
Zijn persoonlijke motto is ‘Klereweer is kleurenweer’.”

Gustav is trots op het feit dat meerdere foto’s van hem in verschillende magazines zijn gepubliceerd, waaronder Ringflash, Digital Camera, Photoworld en Natuurfoto magazine. Naast verschillende publicaties heeft hij ook twee keer de beste foto op Dyxum, een internationaal Sony forum, gewonnen.

Sinds 2009 is Gustav officieel Sony ambassadeur, tevens is hij member of Alpha universe.

www.gustavkiburg.com

 

Gustav Kiburg
Fotograaf en Sony ambassadeur
11:45 – 12:45
Theater Cerise
Marcel van Balkom – Landschapsfotografie met Midden-formaat en Filters

Tijdens deze presentatie laat Marcel beelden zien uit voornamelijk IJsland. Beelden die hij tijdens een aantal reizen heb gemaakt met behulp van de FujiFilm GFX50 en GFX100 middenformaat camera’s. Deze beelden zijn voornamelijk gemaakt met het gebruik van filters. De opnames die Marcel heeft gemaakt van een bijzonder landschap waar het verhaal, de dynamiek, de sfeer en het gevoel bepalend is voor het beeld. Naast het gebruik en de ervaringen met de GFX camera’s zal hij ervaringen delen van de reis in IJsland en hoe de verschillende beelden tot stand zijn gekomen.

 www.marcelvanbalkom.nl

Marcel van Balkom

Landschapsfotograaf

13:00 – 14:00
Theater Cerise
Arend Spaans – Down to earth

De titel zegt het al en zo steekt Arend Spaans ook in elkaar. Buiten zijn macrowerk en extreme macrowerk om, vertelt hij meer achtergrondverhalen over zijn beelden en waarom hij al jaar en dag
zo enthousiast is over zijn systeemcamera’s van Olympus.

Arend is een allround fotograaf en zijn portfolio gaat dan ook, van portret naar highspeedfoto’s via macro en extreme macro naar vlinders in vlucht tot roofvogels in zijn studio. Van doordacht tot
lucky’s. “Succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder daarbij je enthousiasme te verliezen“

Arend Spaans is een eigenzinnige fotograaf met en staat met beide benen op de grond, wars van geneuzel en altijd eerlijk in zijn mening. Hij heeft in de loop der jaren enorm veel (technische) kennis
opgedaan, en deelt deze kennis met de bezoekers aan zijn workshops of lezingen. Laat je inspireren door zijn foto’s en verhalen en vraag hem vooral wat je wil vragen. Arend zal je graag antwoorden en kijkt uit naar je bezoek aan zijn lezing, maar ziet je ook graag daarbuiten op de stand van Olympus.

www.shop.olympus.eu/nl_NL/cameras
www.arendspaans.nl/

 

Arend Spaans

Fotograaf

14:15 – 14:45
Theater Cerise
Antonette de Groot – Hoe kun je spontane en ontspannen portretten maken

Veel mensen gaan niet graag op de foto. Ze voelen zich opgelaten of vinden dat ze nooit leuk op de foto staan. Of staan altijd klaar met hun ‘fotolachje’. Hoe kun je spontane en ontspannen portretten maken? 

Als fotograaf van mensen in allerlei situaties en van alle leeftijden is het voor Antonette de mooiste uitdaging om te zorgen dat degene voor de camera ongedwongen, eerlijk en echt wordt vastgelegd. Volg deze leerzame training en kom naar de Fotobeurs.

www.sony.nl/electronics/cameras
www.amfion.net 

Antonette de Groot
Fotograaf
15:00 – 15:00
Theater Cerise
Jan Vermeer – Fragile

Decennialang heeft Jan de wereld tot in alle uithoeken bezocht. Nog steeds verbaast hij zich over de indrukkende kracht en pracht van de natuur. Daar deelgenoot van te mogen zijn is niet alleen een voorrecht maar maakt je ook erg klein als mens. De ontmoeting met de reusachtige koningsalbatros op Campbell Island vergeet hij never nooit meer. Zelden voelde hij zich zo nederig, de aaneenschakeling van ontmoetingen met echt wilde dieren is eindeloos. Fragile is een lange rij ontmoetingen ver weg, maar ook dichtbij op de Veluwe waar Jan middenin woont.” Kortom de wereld samengevat in een dertig minuten.

www.janvermeer.nl

 

Jan Vermeer
Fotograaf
15:45 – 16:20
Theater Cerise
Henri van Vliet – Dieren van de nacht

 Als natuurfotograaf ben je steeds weer op zoek naar uitdagingen. Of beter nog ; je probeert steeds weer foto’s te maken die beter zijn of anders zijn dan de vele beelden die je al kent. En dat daar een flinke uitdaging ligt mag duidelijk zijn. Heel veel is al eens gedaan, en laten we eerlijk zijn, heel regelmatig toch echt beter dan jij ooit zal kunnen.
Het is daarom verstandig niet achter de menigte aan te huppelen, maar juist je eigen plan te trekken. Je zou een project kunnen maken van dat wat jou het meest aanspreekt. Voor Henri zijn dat de dieren van de nacht. Henri woont in Hoenderloo. Midden tussen de Veluwse
bossen. De dieren die zich s nachts in zijn achtertuin laten zien zijn ongelooflijk schuw en dus is het zaak hun vertrouwen te winnen. Voorop staat dat je niets verstoort. Hij kan hiervoor terugvallen op
zijn jarenlange ervaring met onder meer vossen en dassen. Feit is dat deze zich doorgaans niet eenvoudig in het wild laten fotograferen, en juist daarom unieke beelden kunnen opleveren.
Elke nacht is anders. Ben je benieuwd hoe Henri zijn prachtige foto’s van de dieren van de nacht maakt ? Bezoek dan zeker zijn presentatie waarin hij al zijn geheimen prijs geeft.

Bio:
Van kinds af aan heeft Henri van Vliet (1970) al veel belangstelling voor de natuur. Als twaalf jarig kereltje spendeert hij nagenoeg al z’n vrije tijd in de bossen, op zoek naar zwijn en das. En nu, enkele
decennia later is deze passie voor de natuur een inspiratiebron voor zijn fotografie. Met zijn foto’s valt hij regelmatig in de prijzen. Zo mocht hij zichzelf Lowlands Photographer of the
Year noemen en won hij ook prijzen bij onder meer Nature Talks, fotomaster en Glanzlichter. Tijdens workshops, excursies en lezingen deelt hij zijn liefde voor de Veluwe graag met anderen.
Zijn lezingen zijn altijd inspirerend, boeiend, eigenwijs en vermakelijk. Gegarneerd met prachtige beelden die in veel gevallen anders dan ander zijn. 

www.henrivanvlietphotography.com/

 

Henri van Vliet

Fotograaf en Sigma Benelux ambassadeur

Demonstraties en lezingen
Zondag 10 november

10:00- 10:40
Theater Cerise
Boudewijn Swanenburg – Als het beeld meer wordt dan het onderwerp – abstracte natuur

De natuur is een begenadigd beeldend kunstenaar. Een paradijs voor fotografen. Door op het juiste moment, op de juiste plek, onder de juiste omstandigheden op de knop te drukken, kan je een eigen stukje natuur vastleggen en anderen daarvan laten meegenieten.

Als beeldmaker hoef je niet op te houden bij wat de natuur zelf aanreikt. Schilders zijn ons voorgegaan met het naar eigen beleving weergeven van de natuur, net zo goed als dichters en componisten. Boudewijn Swanenburg neemt ons mee langs de weg die hij als fotograaf bewandelt. De natuur presenteert vorm en structuur. Daarvan uitgaande maakt de fotograaf zijn eigen schepping. Er ontstaat een nieuw beeld waarin de betekenis en de identiteit van het onderwerp geen rol meer speelt. Wat de toeschouwer vervolgens ziet komt vooral voort uit eigen beleving en herkenning. Natuur, fotograaf en toeschouwer hebben gezamenlijk een nieuwe werkelijkheid gecreëerd.
De weg die we zullen bewandelen is bezaaid met aspecten van perceptie, kijken, zien, beleven en voelen.

Biografie

Boudewijn Swanenburg (1941) is vooral nieuwsgierig en begeeft zich graag buiten de gebaande paden. Na een mooie wetenschappelijke carrière heeft zijn nieuwsgierigheid een nieuwe richting gevonden in de kunst van de fotografie.
Geen fotoacademie of -vakschool, maar workshops en mentoraten van Loulou Beavers, Theo Bosboom en Bart Siebelink vormen het kompas waarmee hij zijn route uitzet. Doelbewust, maar langs een slingerend pad, op zoek naar abstracte natuur. Geïnspireerd door de abstracte bomen van Mondriaan, gefascineerd door het samenspel van oog, brein en gevoel, en peinzend over het abstracte van muziek.

www.boudewijnswanenburg.nl/portfolio-my-gallery

Boudewijn Swanenburg

Kunstenaar / Fotograaf

10:55 – 11:25
Theater Cerise
Antonette de Groot – Hoe kun je spontane en ontspannen portretten maken

Veel mensen gaan niet graag op de foto. Ze voelen zich opgelaten of vinden dat ze nooit leuk op de foto staan. Of staan altijd klaar met hun ‘fotolachje’. Hoe kun je spontane en ontspannen portretten maken? 

Als fotograaf van mensen in allerlei situaties en van alle leeftijden is het voor Antonette de mooiste uitdaging om te zorgen dat degene voor de camera ongedwongen, eerlijk en echt wordt vastgelegd. Volg deze leerzame training en kom naar de Fotobeurs.

www.sony.nl/electronics/cameras
www.amfion.net 

Antonette de Groot
Fotograaf
11:45 – 12:45
Theater Cerise
Marcel van Balkom – Landschapsfotografie met Midden-formaat en Filters

Tijdens deze presentatie laat Marcel beelden zien uit voornamelijk IJsland. Beelden die hij tijdens een aantal reizen heb gemaakt met behulp van de FujiFilm GFX50 en GFX100 middenformaat camera’s. Deze beelden zijn voornamelijk gemaakt met het gebruik van filters.

De opnames die Marcel heeft gemaakt van een bijzonder landschap waar het verhaal, de dynamiek, de sfeer en het gevoel bepalend is voor het beeld. Naast het gebruik en de ervaringen met de GFX camera’s zal hij ervaringen delen van de reis in IJsland en hoe de verschillende beelden tot stand zijn gekomen.

 www.marcelvanbalkom.nl

Marcel van Balkom

Landschapsfotograaf

13:00 – 14:00
Theater Cerise
Arend Spaans – Down to earth

De titel zegt het al en zo steekt Arend Spaans ook in elkaar. Buiten zijn macrowerk en extreme macrowerk om, vertelt hij meer achtergrondverhalen over zijn beelden en waarom hij al jaar en dag
zo enthousiast is over zijn systeemcamera’s van Olympus.

Arend is een allround fotograaf en zijn portfolio gaat dan ook, van portret naar highspeedfoto’s via macro en extreme macro naar vlinders in vlucht tot roofvogels in zijn studio. Van doordacht tot
lucky’s. “Succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder daarbij je enthousiasme te verliezen“

Arend Spaans is een eigenzinnige fotograaf met en staat met beide benen op de grond, wars van geneuzel en altijd eerlijk in zijn mening. Hij heeft in de loop der jaren enorm veel (technische) kennis
opgedaan, en deelt deze kennis met de bezoekers aan zijn workshops of lezingen. Laat je inspireren door zijn foto’s en verhalen en vraag hem vooral wat je wil vragen. Arend zal je graag antwoorden en kijkt uit naar je bezoek aan zijn lezing, maar ziet je ook graag daarbuiten op de stand van Olympus.

www.shop.olympus.eu/nl_NL/cameras
www.arendspaans.nl/

 

Arend Spaans

Fotograaf

14:15 – 14:45
Theater Cerise
Gustav Kiburg- Ijsvogels fotograferen, hoe doe ik dat? Hoe begin ik!

Hoe begin je met jijsvogelfotografie?

Als je een ijsvogel heb zien vliegen dan zitten ze in de buurt en keren ze vaak terug mits er voldoende eten is en een paar mooi uitvalspekken. Maar hoe pak je het aan om de prachtige vogels te fotograferen? Gustav legt je uit hoe hij is begonnen en hoe jij ze succesvol kan fotograferen d.m.v. van tips en trics.

Gustav Kiburg is een gepassioneerd natuurfotograaf, geboren in 1968 in Rotterdam. Naast zijn passie voor natuurfotografie reist Gustav door heel Europa om de beste plekken te vinden voor zijn fotografie. “Het realiseren van de perfecte foto kost hem vele uren voorbereiding en verkenning. 
Zijn persoonlijke motto is ‘Klereweer is kleurenweer’.”

Gustav is trots op het feit dat meerdere foto’s van hem in verschillende magazines zijn gepubliceerd, waaronder Ringflash, Digital Camera, Photoworld en Natuurfoto magazine. Naast verschillende publicaties heeft hij ook twee keer de beste foto op Dyxum, een internationaal Sony forum, gewonnen.

Sinds 2009 is Gustav officieel Sony ambassadeur, tevens is hij member of Alpha universe.

www.gustavkiburg.com

 

Gustav Kiburg
Fotograaf en Sony ambassadeur
15:00 – 15:40
Theater Cerise
Bas Uijlings – Behind the scenes at the top 5 best wedding photographers of the world
Een kijkje achter de schermen bij een van de allerbeste bruidsfotografen van de wereld. Zijn toonaangevende beelden zijn een voorbeeld voor vele trouwfotografen en inspireren door een andere kijk op fotografie. Bas gaat ver voor een bijzondere foto, heel ver. Uiteraard levert hij naast reguliere trouwfotografie, beelden met een drone vanuit de lucht, maar ook duikt hij met een bruidspaar de zee in om bijzondere momenten vast te leggen. Dat dit niet altijd zonder risico is zal hij laten zien en vertelt veel over zijn manier van werken.
Bas is opgegroeid met analoge fotografie en vanuit de hobby jaren geleden in contact gekomen met trouwfotografie. Hij wilde nooit fotograaf worden, maar het vastleggen van bruiloften bleek het allermooiste wat er is, een soort tijdmachine die ervoor zorgt dat mensen hun prachtige dag telkens opnieuw kunnen beleven. Met een groot team van 16 professionals leggen zij nu de allermooiste bruiloften vast in foto en film en reizen daarvoor over de hele wereld. Hij heeft vrijwel iedere fotografie wedstrijd gewonnen in de afgelopen 10 jaar en recent is Bas zelfs uitgeroepen tot de allerbeste bruidsfotograaf van Europa en mag hij zich de nummer 4 van de wereld noemen.
Afgelopen jaar is hij onder andere in IJsland, Spanje, Frankrijk en Italië geweest voor bijzondere shoots en zal werk hiervan laten zien. Uiteraard zien we het eindresultaat, maar minstens zo belangrijk zal hij delen welke visie hij had om dit beeld te maken en hoe hij dit gerealiseerd heeft.
Bas weet hoe moeilijk het is om aan de top te komen en helpt anderen graag om ook hún doelen te realiseren. Hij helpt collega’s door middel van Masterclasses, Mentoring en inspirerende lezingen. Deze zijn veelal gericht op fotografie & ondernemen, want het één kan niet zonder het ander wanneer je als full time professional in de fotografie wilt werken. Hij is ambassadeur van Nikon, Profoto, Manfrotto, Pixellu en Evolve en deelt graag al zijn kennis en ervaring.

www.basuijlings.com

 

Bas Uijlings

Trouwfotograaf

Sponsoren

Mede dankzij onze sponsoren kunnen wij deze fotobeurs mogelijk maken